Akswijk

Type: MOTORVRACHTSCHIP
Scheepsnaam: AKSWIJK
LAADVERMOGEN: 750 TON
MOTOR – PK: BOLNES – 2 X 300 PK
Afmeting: 67,25 X 8,45 M


Een motorvrachtschip is een vaartuig dat is ingericht voor het vervoer van goederen en dat voorzien is van een motor voor de voortstuwing.

Uit onvrede met de bestaande achterland verbindingen, besloot de KNSM (Koninklijke Nederlandse Stoomboot Maatschappij) te Amsterdam, in 1903 tot de oprichting van een eigen Rijnrederij onder de naam ‘Nieuwe Rijnvaart Maatschappij’ (NRM). Een van de directeuren der KNSM bedacht dat alle namen van deze schepen op ‘wijk’ moesten eindigen. Vandaar dat de nieuwe rederij onder de oudere Rijnschippers beter bekend is als de ‘Wijkdienst’. De nieuwe rederij liet een serie, voor die tijd moderne, stoomvrachtschepen bouwen die meestal een lengte van 67 meter hadden. Op 30-04-1980 deed de KNSM afstand van de NRM en werd het bedrijf voortgezet als Nieuwe Rijnvaart Maatschappij-1980. Op 31-03-1982 werd de NRM-1980 geliquideerd.

De Akswijk kwam in 1905 als stoomvrachtschip Rijswijk in de vaart voor de NRM. Ze werd in 1952 bij scheepswerf Piet Hein in Papendrecht omgebouwd tot motorvrachtschip Akswijk. De lading bestond in hoofdzaak uit stukgoed, maar ook uit massagoed. In 1977 is zij afgevoerd en bij Heyghen in Gent gesloopt.

Over de rederij NRM (Wijkdienst) is door vereniging ‘De Binnenvaart’ in eigen beheer een special uitgebracht. Hierin staat de historie van deze rederij uitgebreid beschreven en het is voorzien van tientallen unieke foto’s. De special is te koop in het Binnenvaartmuseum.1 / 2
De AKSWIJK in Mannheim- Foto: Wilk/archief G. Dexheimer
2 / 2
De NRM (Wijkdienst) special is te koop in het Binnenvaartmuseum

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Rijswijk
- EU Nummer: 2003123
- Bouwjaar: 1905
- Bouwnummer: 44
- Bouwwerf: Boele & Pot in Bolnes 
- 1ste eigenaar: Nieuwe Rijnvaart Maatschappij NV in Amsterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier