Baggermolen

BAGGERMOLEN


Een emmerbaggermolen is een werktuig in de baggerindustrie dat met een emmerladder met emmerketting zand en slib met behulp van baggeremmers van de waterbodem schept. Deze emmers worden rondgedraaid om de ladder en snijden daardoor erg nauwkeurig de grond af.

De emmerbaggermolen is een van de oudste werktuigen in de waterbouw welke aanvankelijk door spierkracht van mens of dier aangedreven werd. In 1750 werd in Frankrijk de eerste ladderbaggermolen van ijzeren emmers voorzien. In 1796 werd de eerste stoombaggermolen gebouwd, naar een ontwerp van James Watt, en in de 20e eeuw werden dieselmotoren toegepast.

In de binnenvaart is de baggermolen vooral bekend voor het laden van zand en grint in zogenaamde grintgaten langs de rivieren Rijn en Maas. Hiervoor is een baggermolen in het midden van de plas geankerd en kunnen de schepen langszij afmeren om geladen te worden.

In een prachtig historisch pand aan de Molendijk in Sliedrecht vindt u het Nationaal Baggermuseum. Dit museum is uniek in de wereld en biedt u gelegenheid kennis te maken met het heden en het verleden van de baggerindustrie in de bakermat Sliedrecht.

Zie voor meer info: www.nationaalbaggermuseum.nl
Sliedrecht is ook de thuishaven van de historische stoombaggermolen SLIEDRECHT.1 / 6
Stoombaggermolen ROTTERDAM
2 / 6
Baggermolen in Köln-Mülheim – Foto: J. Vos
3 / 6
Baggermolen in Maasbracht
4 / 6
Baggermolen VOLKRACHT II in Papendrecht – Foto: D. Henken (27-09-2012)
5 / 6
Baggermolen in Museumhafen in Lübeck – Foto: H. Platje (15-07-2015)
6 / 6
Stoombaggermolen FRIESLAND in Dordrecht – Foto: L. Schuitemaker (27-04-2015)