Butania I

Type: motorgastankschip
Scheepsnaam: butania I
MOTOR – PK: bolnes – 200 pk

laadvermogen: 267 ton
Afmeting: 45,92 X 6,09 M


Een motorgastankschip is een schip dat speciaal is ingericht voor het vervoer van vloeibaar gas en dat opgeslagen is in ingebouwde tanks. Ze is voorzien van een eigen voortstuwing. Gewoonlijk een gastanker genoemd.

In 1950 besloot de Bataafse Petroleum Maatschappij, de voorloper van Shell Nederland, om butaangas per schip te gaan vervoeren naar België. Hiervoor werd de rederij Van Ommeren benadert, omdat deze al jarenlang tanktransporten voor hun verzorgde. Samen ontwierpen zij een concept voor een motortankschip dat speciaal was ingericht voor het transport van vloeibaar gas. Met dit ontwerp werd met scheepswerf Boele in Bolnes overlegt en na overeenstemming met de scheepvaartinspectie en bureau Veritas kwam een definitief ontwerp tot stand. Er werden door Van Ommeren drie identieke gastankers besteld, de BUTANIA I, II en III. In 1951 kwam de eerste als BUTANIA I in de vaart.

Rederij Van Ommeren was een van de grootste binnenvaart rederijen. Per 31 december 1974 beschikte de Rotterdamse rederij Phs. van Ommeren te Rotterdam over 165 binnenvaartschepen met een gezamenlijke tonnage van 234.663. De rederij had voor wat de binnenvloot betreft verder nog de beschikking over 15 sleep- en duwboten. In 1999 fuseerde Van Ommeren met de firma Pakhoed en werd de rederij omgedoopt tot Vopak, een samentrekking van de namen van de twee bedrijven waaruit het bedrijf is ontstaan.

De BUTANIA werd in 1971 verkocht naar G.A. v/d Staay en werd omgebouwd tot droge ladingschip en is in 1997 gesloopt.1 / 7
De BUTANIA I als model
2 / 7
Inbouw gastanks (1)
3 / 7
Inbouw gastanks (2)
4 / 7
Aanvoer gastanks
5 / 7
Het plaatsen van de gastanks
6 / 7
De in het schip geplaatste gastanks
7 / 7
Proefvaart in 1951

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Butania I
- EU Nummer: 2307689
- Bouwjaar: 1951
- Bouwwerf: Boele in Bolnes (bouwnummer 939) 
- 1ste eigenaar: Internationale Riviertankscheepvaart Maatschappij NV in Rotterdam

- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier