Dula

Type: Sleepboot
Scheepsnaam: DULA
MOTOR – PK: werkspoor – 600 PK
AFMETING: 34,50 x 6,88 M


Een sleepboot is een vaartuig dat gebouwd is om andere vaartuigen te slepen. Deze sleepboot behoorde tot de riviersleepboten, meestal ‘boven-’ of ‘strekke-boten’ genoemd. De bovenboot was een sleepboot met een sterkte variërend tussen de 400 en 4000 pk, particulier of van een rederij. De boten met grote vermogens waren vrijwel allemaal van een rederij, zogenaamde Firma-boten. Alle boten waren voorzien van strangenlieren, met draadtrommels variërend van twee tot acht stuks, waarop de sleepdraden zaten door de vakman ‘strangen’ genoemd. Ze verschilden in lengte en dikte naargelang het vermogen van de sleepboot. De No. 1-strang was het dikst (± 32 mm) en ± 200 m lang. De No. 8-strang was het dunst (± 22 mm) en het langst, 1500 á 1600 m. Het diameterverschil had twee redenen. In de eerste plaats hoe langer een strang was, hoe meer rek (dus minder snel breken). In de tweede plaats: hoe dunner, hoe soepeler en lichter de strang. De grote Rijnsleepboten konden stroomopwaarts wel tot acht sleepschepen slepen.

Door de invoering van de duwvaart kwam er in de jaren de zestig van de vorige een einde aan de periode van sleepvaart. De grote Rijnsleepboten werden of gesloopt of omgebouwd tot duwboot of rivier-cruiseschip.

De DULA was één van de sleepboten uit een serie van acht identieke schepen van de Nederlandsche Rijnvaartvereeniging (NRV) in Rotterdam. De NRV, in binnenvaartjargon de ‘Steenkolen’ genoemd, was drieëntachtig jaar een begrip en een van de grootste Rijnrederijen van Nederland. De NRV heeft totaal 281 sleepschepen, 64 stoomsleepboten, 14 motorsleepboten, 30 motorschepen, 2 duwboten, 2 havenduwboten, 24 duwbakken en vele andere vaartuigen in beheer gehad.

De DULA was tot 1966 in de vaart en werd daarna opgelegd. In 1970 is zij samen met de andere zeven zuster-sleepboten verkocht naar Singapore.1 / 3
De DULA als model – Foto: L. Schuitemaker
2 / 3
De DULA als sleepboot in Gernsheim (1963) – Foto: G. Dexheimer
3 / 3
De DULA als sleepboot in Gernsheim (1963) – Foto: G. Dexheimer

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Dula 
- EU Nummer: 2309942
- Bouwjaar: 1957
- Bouwnummer: 944
- Bouwwerf: L. Smit & Zn. in Kinderdijk

- 1ste eigenaar: Nederlandsche Rijnvaartvereeniging NV in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier