Type: Sleepschip
Scheepsnaam: grotius
laadvermogen: 4207 ton
AFMETING: 130,58 X 14,29 M
Een sleepschip is een vaartuig dat is ingericht voor het vervoer van goederen en dat niet is voorzien van een eigen voortstuwingsinstallatie en dat bestemd is om door een sleepboot voortgetrokken te worden. Het sleepschepentijdperk was het tijdperk waarin, op de Rijn en haar nevenrivieren, de sleepvaart een zeer belangrijk aandeel had in het totale goederenvervoer op deze rivier. Deze periode begint zo rond 1850, het einde komt in de jaren zestig van de twintigste eeuw.
Dit sleepschip is in 1926 gebouwd onder de naam Grotius. Het was met haar lengte van ruim 130 meter en een tonnage van 4207 ton ruim 40 jaar het grootste schip op de Rijn. In 1967 is het schip gesloopt.
De NRV, in binnenvaartjargon de ‘Steenkolen’ genoemd, was drieëntachtig jaar een begrip en een van de grootste Rijnrederijen van Nederland. De NRV heeft totaal 281 sleepschepen, 64 stoomsleepboten, 14 motorsleepboten, 30 motorschepen, 2 duwboten, 2 havenduwboten, 24 duwbakken en vele andere vaartuigen in beheer gehad.
Over de sleep- en motorschepen van de Nederlandsche Rijnvaartvereeniging is door vereniging ‘De Binnenvaart’ in eigen beheer een boek uitgebracht. Hierin staan al deze schepen uitgebreid beschreven en het is voorzien van honderden unieke foto’s. Het boek is te koop in het Binnenvaartmuseum.
1 / 7
De GROTIUS als model – Foto: L. Schuitemaker
2 / 7
Het achterschip van het model – Foto: L. Schuitemaker
3 / 7
Het model werd in twee delen gebouwd – Foto: H. Schön
4 / 7
Ook als model al imposant – Foto: H. Schön
5 / 7
De GROTIUS afgeladen met kolen – Foto: archief R. Zegwaard
6 / 7
De GROTIUS in Duisburg – Foto: B.M. Klaassen
7 / 7
De GROTIUS was ruim 40 jaar het grootste schip op de Rijn
❮
❯
Eerst bekende gegevens:
- Gebouwd met de naam Grotius
- EU Nummer: 2308055
- Bouwjaar: 1926
- Bouwwerf: P. Smit Jr. in Rotterdam, (bouwnummer 388)
- 1ste eigenaar: Nederlandse Transport Maatschappij NV in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland
Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier
|