Heleen

Type: PATROUILLEVAARTUIG
Scheepsnaam: heleen
MOTOR – PK: GM-V8 – 240 PK
Afmeting: 15 x 3,70 M


De HELEEN is van het type Schottelboot dat voor de voor de voortstuwing gebruik maakt van een roerpropeller. De Schottel (azimuth-drive) is een speciale voortstuwingsconstructie, waarbij de schroef dusdanig 360 graden gedraaid kan worden, dat ook de stuwrichting 360 graden draait. De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij scheepswerf Schottel te Oberspay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie overgegaan naar ‘van Leest’ in Warmond. Tot 1966 werden er op beide werven Schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd, daarna gebeurde dat alleen nog in Warmond.

De schottelboot werd door veel overheidsdiensten ingezet als patrouillevaartuig. Nadat ze afgevoerd werden zijn er nog veel als recreatieschip in de vaart. Zo ook dit model van de HELEEN.

In 1993 is de Vereniging ‘De Schottelboot’ opgericht. Elk jaar wordt er tijdens Hemelvaart een Schottelweekend georganiseerd, waar leden elkaar met of zonder hun boot kunnen treffen. Dit Schottelweekend wordt telkens op een andere plaats centraal in Nederland georganiseerd.1 / 6
De HELEEN als model – Foto: L. Schuitemaker
2 / 6
De schottelboot LOBITH 1 van Rijkswaterstaat in Lobith – Foto: archief T. Centen
3 / 6
De schottelboot WIJK BIJ DUURSTEDE van Rijkswaterstaat – Foto: archief T. Scheeren
4 / 6
De schottelboot DOESBURG van Rijkswaterstaat – Foto: archief T. Centen
5 / 6
De schottelboot IJSSEL van de Douane in Lobith – Foto: L. Schuitemaker (23-06-1989)
6 / 6
Schottelweekend in Kampen op 30-05-2019 - Foto L. Schuitemaker

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam: Onbekend
- Bouwjaar:1962
- Bouwwerf: Becker in Oberspay (D)
  
- 1ste eigenaar: Onbekend 
- Nationaliteit: Nederland