Ijmir

Type: Stoomsleepboot
Scheepsnaam : ijmir
stoommachine : 2 x 330 iPK

Afmeting : 45,22 x 7,44 M


Een sleepboot is een vaartuig dat gebouwd is om andere vaartuigen te slepen. Een stoomsleepboot maakt voor de voortstuwing gebruik van een stoommachine. Stoomsleepboten waren gebruikelijk vanaf het einde van de 19e eeuw tot in de jaren-50 van de 20ste eeuw, toen er steeds meer motorsleepboten kwamen.

Deze stoomsleepboot is in 1899 gebouwd onder de naam DIEU DONN֖É VI voor P.W. Hulsman in Rotterdam. Ze werd ingezet in de Rijnvaart. Vanaf 1916 voer zij als IJMIR van de Nederlandsche Transport Maatschappij NV in Rotterdam (NRV) zoals dit model weergeeft. Later zijn er sterkere stoommachines in geplaatst. In 1955 is zij gesloopt bij Simons in Rotterdam.

De Nederlandsche Rijnvaartvereeniging (NRV), in binnenvaartjargon de ‘Steenkolen’ genoemd, was drieëntachtig jaar een begrip. Deze dochteronderneming van de Steenkolen Handelsvereeniging (SHV) groeide uit tot een van de grootste Rijnrederijen van Nederland. Uiteraard is de NRV groot geworden door het vervoer van steenkolen. De NRV heeft totaal 281 sleepschepen, 64 stoomsleepboten, 14 motorsleepboten, 30 motorschepen, 2 duwboten, 2 havenduwboten, 24 duwbakken en vele andere vaartuigen in beheer gehad. Op 1 februari 1968 werd de Europese Waterweg Transporten BV (EWT) opgericht. Het bedrijf ontstond na een fusie van de Nederlandsche Rijnvaartvereeniging NV (NRV) en Handels- en Transportmaatschappij Vulcaan NV, twee grote en beroemde binnenvaartrederijen uit de jaren twintig van de vorige eeuw.1 / 4
Model IJMIR – Foto: L. Schuitemaker
2 / 4
De IJMIR in Ruhrort
3 / 4
De IJMIR met sleep – Foto: Bubenheim/archief J. Vos
3 / 4
De IJMIR aan de Loreley – Foto: Bubenheim/archief H. Platje

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Dieu Donné VI
- EU Nummer: 2308185
- Bouwjaar: 1899
- Bouwwerf: Boele & Zn. in Slikkerveer 
- 1ste eigenaar: P.W. Hulsman in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier