Maarten

Type: STOOMSLEEPBOOT
Scheepsnaam: MAARTEN
STOOMMACHINE: 150 IPK
Afmeting: 19,46 X 4,68 M


Een sleepboot is een vaartuig, dat gebouwd is om andere vaartuigen te slepen. Een stoomsleepboot maakt voor de voortstuwing gebruik van een stoommachine. Stoomsleepboten waren gebruikelijk vanaf het einde van de 19e eeuw tot in de jaren-50 van de 20ste eeuw, toen er steeds meer motorsleepboten kwamen.

Deze stoomsleepboot is in 1926 gebouwd onder de naam Cor Adri. Later is het schip naar Amsterdam verkocht en voer zij daar als havensleper op het IJ en de Zaan. Na een stillegperiode is de boot naar Duisburg verkocht en kreeg toen de naam Luise. Een aantal jaren is er in de havenbekkens van het Ruhrgebied volop gesleept met de vele sleepschepen. Terug gekeerd in Nederland werd de naam veranderd in Ido 2 met als thuishaven Hendrik- Ido-Ambacht. Vandaaruit werd er nog incidenteel sleepwerk verricht en stoom geleverd aan omliggende bedrijven.

Dit leek toen het einde te gaan worden van de voormalige Cor Adri, een einde zoals helaas zoveel stoomboten is overkomen. Totdat de boot bij de sloperij opnieuw werd ontdekt en wel door de heer D.L.H. Smit uit Kinderdijk, de toenmalige directeur van I.H.C Holland die, enthousiast was geworden door het opknappen van de Volharding 1 t.b.v. Museum Prins Hendrik, zelf ook op zoek ging naar een stoomboot.

Zo belande de Ido II in Kinderdijk bij Fam. Smit, wat volgens zeggen van de huidige eigenaar nog steeds het beste is wat zijn boot is overkomen. De familie Smit heeft namelijk kosten nog moeite gespaard om de boot weer in de oude staat te brengen, wat uiteindelijk de redding van deze prachtige stoomsleper is geworden.

Sinds 1980 is de familie van Duuren door aankoop eigenaar geworden van de Stoomsleepboot Maarten. In 1981 heeft zij de stoomboot ondergebracht in de speciaal daarvoor opgerichte stichting, welke tot doel heeft de boot te onderhouden en zo nodig te restaureren met behulp van vrijwilligers. Tevens wordt de stomer in de vaart gehouden om het publiek kennis te laten maken met de oude stoomtechnieken van weleer die aan boord volop worden gebruikt. Er wordt ook veel aandacht gegeven aan de varende geschiedenis van de sleper.

De stichting kan zich zelf in stand houden door het organiseren van vaartochten met betalende passagiers en mede door deelname aan maritieme evenementen.

Bron gegevens: Website Stichting Stoomsleepboot Maarten1 / 9
De bouw van het scheepsmodel – Foto: J. Walpot
2 / 9
Het scheepsmodel is gereed– Foto: J. Walpot
3 / 9
Het scheepsmodel is gereed– Foto: J. Walpot
4 / 9
Tijdens Dordt in Stoom op 21-05-2006 – Foto: L. Schuitemaker
5 / 9
In haar thuishaven Leeuwarden op 13-10-2011 – Foto: L. Schuitemaker
6 / 9
In Dordrecht tijdens de parade op Koningsdag op 27-04-2015 - Foto: L. Schuitemaker
7 / 9
In Hasselt tijdens Hassailt op 27-07-2017 – Foto: L. Schuitemaker
8 / 9
Tijdens Dordt in Stoom op 25-05-2018 – Foto: L. Schuitemaker
9 / 9
Tijdens Dordt in Stoom op 26-05-2018 – Foto: L. Schuitemaker

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Cor Adri
- EU Nummer: 2100017
- Bouwjaar: 1926
- Bouwwerf: Gebr. van der Werf in Deest 
- 1ste eigenaar: Sleepbootmaatschappij Cor Bos NV in Dordrecht
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier