Maquette Biesbosch

maquette scheepswerf ‘De Biesbosch’ - Dordrecht


Dit is de trots van vereniging ‘De Binnenvaart’. Deze maquette van de voormalige scheepswerf ‘De Biesbosch’ is een eerbetoon aan de roemruchte scheepswerf die een belangrijk onderdeel vormt van de 800-jarige Dordtse geschiedenis. Het geeft de tijdsperiode weer van de overgang van de sleep- naar de duwvaart. Dit besloeg de tijd van de vijftiger- en zestiger jaren van de vorige eeuw. Hierin speelde de bouw en assemblage, in het kader van Marschallhulp, van de kleine- en grote Franse motoren een belangrijke rol voor werf ‘De Biesbosch’.

In 2017 was het een eeuw geleden dat de machinefabriek ‘De Biesbosch’ werd opgericht. Later is deze uitgegroeid tot de grootste van de scheepswerven die gevestigd waren in het gebied waar nu de nieuwe wijk Stadswerven is. Daaronder bevonden zich ook de scheepswerven Dordrecht en Koopman, die beide in ‘De Biesbosch’ opgingen. Werf ‘De Biesbosch’ schreef baanbrekende geschiedenis, onder meer als initiator van de duwvaart in 1957. Totdat de werf in 2000 ophield te bestaan. De duwboot RENÉ SIEGFRIED is op deze scheepswerf in 1963, met bouwnummer 414, in de vaart gekomen.

Omdat de geschiedenis van deze roemruchte scheepswerf niet verloren mag gaan is door vereniging ‘De Binnenvaart’ in 2017 in eigen beheer het boek ‘In 100 jaar van scheepswerven naar Stadswerven’ uitgebracht en een monument onthuld. Naast de maquette worden er ook de nodige attributen van deze werf tentoongesteld.



1 / 10
De scheepswerf ‘De Biesbosch’ in 1952. In de haven langs het Wantij liggen diverse Franse Motors - Foto: Regionaal archief Dordrecht
2 / 10
Op de maquette liggen er in de insteekhaven aan het Wantij diverse Franse Motors en stoomsleepboten.
3 / 10
De zogenaamde ‘Amerikaanse’ helling waar de afbouw van de Franse Motors plaats vond
4 / 10
De voorschepen werden zo aangeleverd uit Amerika en Canada
5 / 10
Na elke afbouwfase schoof het schip een stukje naar rechts op
6 / 10
Het mts CASPIA van Van Ommeren in aanbouw in 1951 met bouwnummer 337
7 / 10
Duwboten waren een specialiteit van ‘De Biesbosch’
8 / 10
De Zuidelijke insteekhaven aan het Wantij is nu de haven van ‘Leefwerf De Biesbosch’
9 / 10
Hier liggen nu de historische schepen van ‘Leefwerf De Biesbosch’
10 / 10
De huidige ligplaats van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht