Heleen

Type: koninklijk jacht
Scheepsnaam: Piet Hein
MOTOR – PK: Stork Ricardo – 2 x 175 pk
Afmeting: 31,33 X 5,50 M


De PIET HEIN was het koninklijk jacht van kroonprinses en later koningin Juliana der Nederlanden en is vernoemd naar de 17e-eeuwse Nederlandse zeevaarder Piet Hein. Het werd ontworpen door Ingenieursbureau voor de scheepsbouw H.W. de Voogt. Het was ingericht voor het verblijf van maximaal zes personen met een bemanning van vijf personen.

De PIET HEIN werd in 1937 aangeboden als nationaal geschenk aan kroonprinses Juliana en haar echtgenoot prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld ter gelegenheid van hun huwelijk, met als wens: Dit schip zal u voeren tot het karakteristieke schoon van Nederland, dat aan het water in de eerste plaats te vinden is.

In 1979 stonden Juliana en Bernhard de PIET HEIN af voor een museale bestemming. Daartoe werd een stichting in het leven geroepen, de Stichting tot exploitatie van de PIET HEIN, kortweg Stichting Piet Hein. In 1980 kreeg het schip een laatste grote onderhoudsbeurt in Den Helder, waarna het werd overgevaren naar de haven van Rotterdam. Op 17 december van dat jaar ging het (inmiddels wederom prinselijk) paar voor de laatste keer aan boord, voor een korte vaartocht naar de Coolhaven. In 1985 kreeg eerdergenoemde stichting het schip in bruikleen. Van 1985 tot 1990 onderging het jacht een complete 'overhaal'. Rotterdam is de huidige thuishaven van de PIET HEIN. Er worden vaartochten met het schip gehouden.
Bron: Wikipedia1 / 6
De PIET HEIN in Zierikzee
2 / 6
De PIET HEIN als koninklijk motorjacht
3 / 6
De PIET HEIN op de Nieuwe Waterweg – Foto: T. van der Zee
4 / 6
De PIET HEIN in Rotterdam – Foto: L. Schuitemaker (04-09-20210)
6 / 6
DE PIET HEIN tijdens Sail Amsterdam2010 – Foto: D. Henken
5 / 6
De PIET HEIN in Rotterdam – Foto: L. Schuitemaker (27-08-2019)

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam:Piet Hein
- Bouwjaar:1937
- Bouwwerf: G. de Vries Lentsch Jr. in Amsterdam 
- 1ste eigenaar:H.K.H. Juliana, Prinses der Nederlanden & Prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier