RHD 6

Type: PATROUILLEVAARTUIG
Scheepsnaam: RHD 6
MOTOR – PK: MWM – 262 PK
Afmeting: 14,40 x 3,60 M


De RHD 6 maakte deel uit van de havendienstboten van de Rijkshavendienst in Rotterdam. In 1983 is de Rijkshavendienst opgegaan in DGSM District Rijnmond in Rotterdam en werd het schip omgedoopt in V-26. Het schip is later afgevoerd en heeft als recreatieschip gevaren onder de naam RIJNEVEGT.

De RHD 6 was van het type Schottelboot dat voor de voor de voortstuwing gebruik maakt van een roerpropeller. De Schottel (azimuth-drive) is een speciale voortstuwingsconstructie, waarbij de schroef dusdanig 360 graden gedraaid kan worden, dat ook de stuwrichting 360 graden draait. De eerste Schottelboten dateren uit 1955 en werden gebouwd bij scheepswerf Schottel te Oberspay in Duitsland. Deze werf heeft tot 1966 Schottelboten voor de Nederlandse afnemers gebouwd. Vanaf 1962 is de productie overgegaan naar ‘van Leest’ in Warmond. Tot 1966 werden er op beide werven Schottelboten voor Nederlandse afnemers gebouwd, daarna gebeurde dat alleen nog in Warmond.

In 1993 is de Vereniging ‘De Schottelboot’ opgericht. Elk jaar wordt er tijdens Hemelvaart een Schottelweekend georganiseerd, waar leden elkaar met of zonder hun boot kunnen treffen. Dit Schottelweekend wordt telkens op een andere plaats centraal in Nederland georganiseerd.1 / 4
Hier als RHD VI – Foto: archief T. Centen
2 / 4
Als RHD 6 in Rotterdam - Foto: archief T. Centen
3 / 4
De RHD 6 en V-24 in de Dokhaven in Rotterdam
4 / 4
Schottelweekend in Kampen op 30-05-2019 Foto L. Schuitemaker

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam RHD 6
- Bouwjaar:1961
- Bouwwerf: Becker in Oberspay (D)  
- 1ste eigenaar: Rijkshavendienst in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier