Taklift

Type: drijvende bok
Scheepsnaam: taklift 4
Afmeting: 82,75 X 28,25 M


Een drijvende bok is een op een ponton geplaatst hijstoestel met groot hefvermogen voor het lichten van gezonken vaartuigen, plaatsen en verwijderen van brugdelen, in- en uithangen van sluisdeuren enz. Aan de voorzijde van de ponton is een arm geplaatst die bestaat uit twee naar elkaar toelopende poten, zodat deze in de lengte van de ponton gezien de vorm van een driehoek met de punt omhoog heeft. Aan de bovenzijde van de arm hangt een hijstakel die door staaldraden vanaf de lieren op het dek wordt bediend. De arm kan middels staaldraden schuin geplaatst worden, zodat deze over het water hangt boven het op te heffen object. Voor de doorvaart onder bruggen en dergelijke kan de arm helemaal worden gestreken. Vaak steunt deze dan op een voor de bok geplaatste ponton. De oudere bokken worden op stoom aangedreven, tegenwoordig ook diesel-hydraulisch. Het hefvermogen kan enkele duizenden tonnen bedragen.

De TAKLIFT 4 is een drijvende bok van de divisie Transport & Heavy Lift van het Nederlandse bedrijf Boskalis. Het schip staat geregistreerd in Rotterdam. Bij het in de vaart komen in september 1981 was het de grootste zelfvarende en zeegaande bok ter wereld. De voortstuwing geschiedt door twee Caterpillar-motoren, totaal vermogen 2282 pk, die twee verstelbare schroeven aandrijven. Bovendien is de TAKLIFT 4 uitgerust met twee boegschroeven van elk 500 pk.

De TAKLIFT 4 heeft dienstgedaan bij de bouw van Oosterscheldekering, waarbij het schip de stalen schuiven, de verkeerskokers, drempelbalken en dorpelbalken op de plaats hing. Eveneens is deze bok ingezet tijdens de berging van de gekapseisde Britse veerboot Herald of Free Enterprise bij Zeebrugge.1 / 4
TAKLIFT 4 als model – Foto: L. Schuitemaker
2 / 4
TAKLIFT 4 in Rotterdam – Foto: L. Schuitemaker (06-07-2005)
3 / 4
TAKLIFT 4 - Foto: Boskalis
4 / 4
TAKLIFT 4 - Foto: Boskalis

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Taklift 4

- IMO Nummer: 8010506
- Bouwjaar: 1981
- Bouwwerf: Verolme Verenigde Scheepswerven in Heusden 
- 1ste eigenaar: Smit Tak Internationale Bergingsbedrijf BV in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier