Teja

Type: SLEEPSCHIP
Scheepsnaam: TEJA
LAADVERMOGEN: 998 TON
Afmeting: 67 X 8,10 M


Een sleepschip is een vaartuig dat is ingericht voor het vervoer van goederen en dat niet is voorzien van een eigen voortstuwingsinstallatie en dat bestemd is om door een sleepboot voortgetrokken te worden. Het sleepschepentijdperk was het tijdperk waarin, op de Rijn en haar nevenrivieren, de sleepvaart een zeer belangrijk aandeel had in het totale goederenvervoer op deze rivier. Deze periode begint zo rond 1850, het einde komt in de jaren zestig van de twintigste eeuw.

Dit sleepschip is in 1911 gebouwd onder de naam ZEELAND. Vanaf 1922 voer zij als TEJA voor de Nederlandsche Rijnvaartvereeniging (NRV) in Rotterdam zoals dit model weergeeft. Het schip was gebouwd met een lage kruiphoogte en daardoor bijzonder geschikt voor de vaart op de Duitse kanalen. De brughoogte was daar maar 4,50 meter. In 1975 is het schip gesloopt.

De NRV, in binnenvaartjargon de ‘Steenkolen’ genoemd, was drieëntachtig jaar een begrip en een van de grootste Rijnrederijen van Nederland. De NRV heeft totaal 281 sleepschepen, 64 stoomsleepboten, 14 motorsleepboten, 30 motorschepen, 2 duwboten, 2 havenduwboten, 24 duwbakken en vele andere vaartuigen in beheer gehad.

Over de sleep- en motorschepen van de Nederlandsche Rijnvaartvereeniging is door vereniging ‘De Binnenvaart’ in eigen beheer een boek uitgebracht. Hierin staan al deze schepen uitgebreid beschreven en het is voorzien van honderden unieke foto’s. Het boek is te koop in het Binnenvaartmuseum.1 / 6
De TEJA als model – Foto: L. Schuitemaker
2 / 6
Op de Duitse kanalen – Foto: Leensen
3 / 6
Wachten om gelost te worden – Foto: Leensen
4 / 6
Kolen laden – Foto: Leensen
5 / 6
De stuurhut kon worden afgebroken voor de leegvaart op de Duitse kanalen – Foto: Leensen
6 / 6
Het boek ’De sleep- en motorschepen van de Nederlandsche Rijnvaart Vereeniging’ is te koop in het Binnenvaartmuseum

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Zeeland
- EU Nummer: 2102721
- Bouwjaar: 1911
- Bouwwerf: J. Smit in Alblasserdam (bouwnummer 67)
- 1ste eigenaar: NV Rijnsleepkaan Mij. 'Zeeland' in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier