Unterwalden

Type: SLEEPBOOT
Scheepsnaam: UNTERWALDEN
MOTOR – PK: SULZER – 4 X 1000 PK
AFMETING: 76,30 x 9,96 M


Een sleepboot is een vaartuig dat gebouwd is om andere vaartuigen te slepen. Deze sleepboot behoorde tot de riviersleepboten, meestal ‘boven-’ of ‘strekke-boten’ genoemd. De bovenboot was een sleepboot met een sterkte variërend tussen de 400 en 4000 pk, particulier of van een rederij. De boten met grote vermogens waren vrijwel allemaal van een rederij, zogenaamde Firma-boten. Alle boten waren voorzien van strangenlieren, met draadtrommels variërend van twee tot acht stuks, waarop de sleepdraden zaten door de vakman ‘strangen’ genoemd. Ze verschilden in lengte en dikte naargelang het vermogen van de sleepboot. De No. 1-strang was het dikst (± 32 mm) en ± 200 m lang. De No. 8-strang was het dunst (± 22 mm) en het langst, 1500 á 1600 m. Het diameterverschil had twee redenen. In de eerste plaats hoe langer een strang was, hoe meer rek (dus minder snel bre¬ken). In de tweede plaats: hoe dunner, hoe soepeler en lichter de strang. De grote Rijnsleepboten konden stroomopwaarts wel tot acht sleepschepen slepen.

De sterkste sleepboten die op de Rijn hebben gevaren behoorden toe aan de Schweizerische Reederei AG te Basel. De sleepboten URI en SCHWYZ kregen een voor die tijd een enorm vermogen: 4 x 900 pk Sulzer en de UNTERWALDEN zelfs 4 x 1000 pk. De UNTERWALDEN was na de Tweede Wereldoorlog de sterkste sleepboot op de Rijn. De bouwer van het scheepsmodel heeft jaren bij de Schweizerische Reederei AG gevaren als schipper en afloskapitein. Hij heeft als stuurman op deze grote motorsleepboten gevaren.

Tot het eind van de zestiger jaren waren de sleepboten in bedrijf en werden daarna in de zeventiger jaren alle drie omgebouwd tot hotelschip. In 1976 werd voor rekening van H. Kamphuisen de UNTERWALDEN omgebouwd tot cruiseschip REGINA-RHENI, die nu vaart onder de naam SERENA.1 / 8
Het model is gebouwd van koper – Foto: C. Vergeer
2 / 8
De UNTERWALDEN ter hoogte van Kaub
3 / 8
De UNTERWALDEN met een forse sleep in de opvaart
4 / 8
De UNTERWALDEN met sleep in de opvaart aan de Homberger Ort
5 / 8
Overzicht van de strangen (sleepdraden) op de UNTERWALDEN – Foto: U. Vogelbacher
6 / 8
De sleepboten UNTERWALDEN en URI – Tekening: Jan van ’t Verlaat
7 / 8
In 1976 omgebouwd tot cruiseschip REGINA-RHENI – Foto: L. Schuitemaker (Boppard 06-08-1984)
8 / 8
Ansichtkaart uit het archief

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam: Unterwalden
- EU Nummer: 7000438
- Bouwjaar: 1949
- Bouwnummer: 1220
- Bouwwerf: Jos Boel & Zn. in Temse (België)  
- 1ste eigenaar: Schweizerische Reederei AG in Basel
- Nationaliteit: Zwitserland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier