Veeningen

Type: motortankschip
Scheepsnaam: veeningen
MOTOR – PK: kromhout – 700 pk
laadvermogen: 1096 ton


Afmeting: 70 X 9,49 M


Een motortankschip is een schip dat speciaal is ingericht voor het vervoer van vloeistoffen, gassen en poedervormige producten en voorzien is van een eigen voortstuwing.

Dit motortankschip is in 1965 gebouwd onder de naam VEENINGEN voor de Vereenigde Tankrederij NV in Rotterdam. Deze rederij kreeg haar eerste officiële naam met de start van een joint venture tussen 4 bedrijven, actief in de tankopslag en de tankvaart in 1932. Deze bedrijven hadden besloten de handen ineen te slaan. Tegelijk met de opmars van de petrochemische industrie en de groei van de Rotterdamse haven, besloot het bestuur van VT zich volledig te specialiseren in het transport en bunkering van petrochemische producten. Vanaf de jaren ‘90 investeerde VT in een vloot vernieuwingsprogramma, waarbij de schepen werden omgebouwd tot dubbelwandige schepen, en eveneens schaalvergroting gerealiseerd werd.

De VEENINGEN werd ingezet voor het bunkeren van zeeschepen. Ze was hiervoor voorzien van een bunkergiek. Dit is een kraanarm, vaak voorzien van een trap, waarmee men de slang waardoor brandstof of smeerolie gepompt wordt, naar (hoge) schepen kan brengen. Het schip is later verlengd, waardoor het laadvermogen 1498 ton werd. In 1997 werd zij uit de vaart genomen en is zij gesloopt.1 / 4
De VEENINGEN als bunkertanker
2 / 4
De inmiddels verlengde VEENINGEN – Foto: L. Schuitemaker(1991)
3 / 4
De VEENINGEN in de Kreekraksluis – Foto: L. Schuitemaker (1991)
4 / 4
De VORSTENBOSCH van de VT is ruim 12 x zo groot als de VEENINGEN. Foto: L. Schuitemaker

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam Veeningen
- EU Nummer: 2312127
- Bouwjaar: 1965
- Bouwwerf: Piet Hein in Papendrecht 
- 1ste eigenaar: Vereenigde Tankrederij NV in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier