Willem van Driel 51

Type: SLEEPSCHIP
Scheepsnaam: W. VAN DRIEL 51
LAADVERMOGEN: 1532 TON
Afmeting: 85,14 X 10,33 M


Een sleepschip is een vaartuig dat is ingericht voor het vervoer van goederen en dat niet is voorzien van een eigen voortstuwingsinstallatie en dat bestemd is om door een sleepboot voortgetrokken te worden. Het sleepschepentijdperk was het tijdperk waarin, op de Rijn en haar nevenrivieren, de sleepvaart een zeer belangrijk aandeel had in het totale goederenvervoer op deze rivier. Deze periode begint zo rond 1850, het einde komt in de jaren zestig van de twintigste eeuw.

Dit sleepschip is in 1912 gebouwd onder de naam W. VAN Driel 51 voor de rederij W. van Driel's Stoomboot & Transportonderneming NV in Rotterdam. Deze rederij hoorde thuis in het rijtje van grote Nederlandse scheepvaartondernemingen. Willem van Driel bezat een groot aantal sleepschepen die W. van Driel met daarachter een nummer werden genoemd en de bekende Fiat Voluntas sleepboten. Later kwamen er ook motorschepen in de vaart. In 1998 kwam er een einde aan deze rederij. De W. VAN DRIEL 51 werd in 1977 gesloopt.

Over de geschiedenis van de rederij W. van Driel is door vereniging ‘De Binnenvaart’ in eigen beheer een boek uitgebracht. Hierin staan al de schepen uitgebreid beschreven en het is voorzien van vele unieke foto’s.1 / 5
FIAT VOLUNTAS XIX & W. VAN DRIEL 51 – Foto: G. Dexheimer
2 / 5
W. VAN DRIEL 51 – Foto: G. Dexheimer
3 / 5
W. VAN DRIEL 51 – Foto: G. Dexheimer
4 / 5
W. VAN DRIEL 51 tijdens het laden
5 / 5
Het boek ‘Willem van Driel’s Stoomboot- en Transportondernemingen NV’ is helaas uitverkocht

Eerst bekende gegevens:

- Gebouwd met de naam W. van Driel 51
- EU Nummer:2100410
- Bouwjaar:1912
- Bouwwerf: van der Giessen in Krimpen a/d IJssel
  
- 1ste eigenaar: W. van Driel 51 Sleepkaan NV in Rotterdam
- Nationaliteit: Nederland

Zie voor meer info de databank ‘De Binnenvaartschepen’: klik hier